De stad München // oktoberfest, openbaar vervoer

xMünchen is een zuid-Duitse stad. Het is de hoofdstad van Beieren, een deelstaat in het zuidoosten van Duitsland. Het is een belangrijke stad, zeker op het gebied van economie, kunst en cultuur, toerisme en technologie. De stad telt zo’n 1,4 miljoen inwoners en is daarmee de derde stad van Duitsland. Het is met gemiddeld meer dan 1% per jaar tevens een van de snelst groeiende Duitse steden.

Geschiedenis München

De naam München komt waarschijnlijk uit het oud-Duits. Het betekent ‘door de monniken’. De benedictijnen stichtten zo’n 1000 jaar geleden een klooster op de plaats waar nu het oude centrum van München te vinden is. De monnik is tegenwoordig nog terug te vinden op het wapen van de stad. In de geschiedenisboeken wordt München voor het eerst vermeldt in 1158. Sinds 1255 is de stad de zetel van de hertogen van Beieren. Toen Beieren nog een onafhankelijk land was, was München dan ook de hoofdstad. De eeuwen daarna bleef de stad het centrum van architectuur, kunst en cultuur en technologie. Het werd daarbij zwaar gesponsord door de vorsten van Beieren. München is in die eeuwen niet beschadigd geraakt. Het volk opende liever de poorten voor vijandelijke troepen dan dat die troepen de stad na een lang beleg zouden innemen. Daar kwam verandering in tijdens de tweede wereldoorlog. Meer dan 50% van de totale stad (en 90% van het oude centrum) werd verwoest door bombardementen. Toch slaagde München erin om de stad na de oorlog grotendeels traditioneel te herbouwen. Ook was er met bijvoorbeeld het olympisch stadion (editie München: 1972) plaats voor een meer moderne look.

Vooral in de jaren 80 werd München gekenmerkt door een sterke economische groei. Veel hoog-technologische industrieën en wetenschappelijke instellingen vonden de weg naar de stad. Grote Duitse bedrijven zoals BMW, Siemens, Allianz hebben een hoofdkantoor in de stad.

Oktoberfest

Op de derde zaterdag in september start men in München om 12:00 altijd met het Oktoberfest. De eerste versie van het volksfeest vond plaats in 1810. Het was destijds ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Tegenwoordig staat het grootste volksfeest ter wereld bekend als bierfestival. Uit alle hoeken van de wereld komen in totaal 5 miljoen mensen op het festival af. Op de eerste zondag van oktober eindigt het Oktoberfest.

Er staan veertien grote tenten op een terrein dat de Wiesn heet (Nederlands: de weide). Het terrein ligt niet ver van het centrum van de stad. De grootste tent biedt plaats aan 10.000 personen. Om de tenten staan Biergarten, Nederlands: biertuinen. Bier wordt geserveerd in glazen van een liter. Er wordt ook wijn, frisdrank en alcoholvrij bier geschonken. In de wet staat dat alleen in de stad gebrouwen bier geschonken mag worden.